Moeder veroordeeld wegens opzetten van kind tegen vaderNiet eerste veroordeling

In Veurne is een vrouw veroordeeld wegens het manipuleren van de dochter tegen haar vader. De dochter werd volgens de vader gemanipuleerd en opgestookt om haar vader te haten.

De moeder verdedigde zich door middel van noodtoestand. De moeder zou alles gedaan hebben om de dochter naar contact met de vader te bewegen. De moeder werd echter veroordeeld tot een celstraf van 3 maanden met uitstel en een geldboete.

Deze door een ouder (of andere betrokkene) veroorzaakte stoornis wordt ook wel ouderverstoting geheten.

Het is een uitzonderlijke uitspraak, omdat de feiten vaak moeilijk te bewijzen zijn. Toch is het niet de eerste keer dat een ouder daarom veroordeeld is. Er zijn jaarlijkse immers honderden klachten, maar slechts in een beperkt aantal gevallen leiden deze tot een effectieve vervolging en veroordeling.

Het is ook niet de eerste veroordeling van de vrouw in kwestie, die al eerder een opschorting van straf kreeg. Volgens de rechter gaat het om een "gruwelijk dossier".

Experts waarschuwen echter voor de gevolgen van een veroordeling, omdat dit ertoe zou kunnen leiden dat het kind nog meer vervreemd raakt van de andere ouder.

Het kind is altijd het grootste slachtoffer en draagt de psychologische gevolgen daarvan zeer vaak lang mee.

In geval van beroep, zal het Hof van Beroep te Gent zich over de zaak moeten uitspreken.

Media

Moeder veroordeeld voor contactverbod dochter - VTM nieuws